De Notenkrakers XXL

26

mei 22

Jeugdorkest XXL blaast kopermuziek nieuw leven in

OUDEGA – Zaterdag 21 mei verzamelden zich maar liefst 25 jeugdige muzikanten in…
Read More

De jeugd maakt steeds minder muziek. Daarom besloten 8 dorpen om in mei 2022 gezamenlijk een jeugdkorps op te zetten. Zo kunnen kinderen bij elkaar komen en gezellig samen muziek maken. De samenwerking leverde dertig geïnteresseerde kinderen op tussen de zeven en de veertien jaar oud. De leden zijn allemaal lid van hun eigen muziekvereniging. De éen zit nog maar net op les terwijl de ander al een paar jaar op les zit.

Het jeugdkorps was voor een poosje naamloos. Uiteindelijk kozen de leerlingen voor De Notenkrakers XXL. De Notenkrakers komen elke zaterdag bij elkaar onder leiding van de dirigent Johan Postma. Ook zijn er elke repetitie buddy’s aanwezig die klaar staan om de kinderen te ondersteunen.

De Notenkrakers XXL speelt in seizoenen. Zij hebben nu al een speelseizoen gehad en zijn ze de tweede ingegaan. Elk project heeft vier á vijf repetities. Na die weken komt er een uitvoering. Dit kan bijvoorbeeld een tour zijn langs de dorpen, of optreden bij hun eigen school. Vervolgens hebben de muzikanten een rustperiode van één á twee maanden. Daarna gaan ze weer van start en repeteren ze er op los.

Hun eerste project was in de zomer. Deze vond plaats in Oudega. Na weken lang oefenen gingen de kinderen (en buddy’s) met z’n allen de dorpen rond in een ouderwetse bus om te laten horen wat zij al kunnen. Er vonden in totaal vijf optredens plaats. Het laatste concert was weer in Oudega. Daar stond ook iemand van RTVNOF. Er werden zowel video’s opgenomen als foto’s gemaakt. Ook werden een paar leden geïnterviewd. Later verscheen er op YouTube een mooi en kort item over de Notenkrakers XXL (https://youtu.be/u65ov6REOEE).

Inmiddels zijn ze dus alweer begonnen aan speelseizoen twee in de Tike. Als eindproject zullen zij bij 2 basisscholen langs gaan en laten zij horen wat zij al kunnen.

Leest u dit en heeft u thuis een kind dat graag muziek wil maken met anderen? Dan kunt u hem/haar gelijk aanmelden via bestuur@apollo-foarut.nl.